News

 

Miri May Fest 2024 month-long festival begins

Posted on 02 May 2024
Source of News: Utusan Borneo

The original news is in Malay language from Utusan Borneo newspaper.MIRI: Majlis Bandaraya Miri (MBM) hari ini membuka tirai sambutan Miri May Fest 2024, iaitu fiesta sempena meraikan Hari Bandar Raya Miri yang bermula 1 hingga 30 Mei setiap tahun.

Datuk Bandar Miri Adam Yii memberitahu, tahun ini sambutannya dijangka lebih meriah dan bermakna kerana warga Miri meraikan ulang tahun ke-19 sebagai bandar raya. 
  
"Kemeriahan biasanya merangkumi pelbagai acara dan aktiviti, termasuk istiadat menaikkan bendera pada 20 Mei 2024 tepat jam 8 pagi di pekarangan Dewan Bandaraya Miri. 

"Acara ini melambangkan perpaduan, kebanggaan dan ketabahan warga Miri terutama ahli-ahli majlis dan kakitangan Majlis Bandaraya Miri yang bersama-sama membangun dan memperingati status bandar raya itu sendiri," kata Yii, pada majlis pelancaran program, yang diadakan selepas mesyuarat penuh ahli-ahli MBM hari ini.

Majlis menaikkan bendera sempena sambutan Hari Bandar Raya Miri Ke-19 itu kelak akan disempurnakan Yii, yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pujut. 

 

Beliau memberitahu tema sambutan tahun ini adalah 'Keharmonian Khatulistiwa: Gabungan Budaya dan Cita Rasa' yang mencerminkan kedudukan unik Miri di khatulistiwa dan kepelbagaian warisannya.

"Tahun ini, kami sangat teruja untuk memperkenalkan Buku Kecil Miri May Fest secara digital, panduan anda untuk mengetahui lebih lanjut sambutan perayaan tahun ini, yang menawarkan pengalaman budaya, seni dan komuniti Miri. 

"Dengan artikel yang menarik, gambar yang menarik, jadual terperinci dan peta, buku kecil ini memastikan anda dapat mengakses sepenuhnya maklumat mengenai sambutan dan menemui bakat dan perniagaan tempatan," katanya. 

Mengulas lanjut, Yii memberitahu pihaknya sudah menghimpunkan sebanyak 31 acara dan tiga menu setakat ini dan lebih banyak lagi yang akan menyusul dalam buku program kecil itu kelak. 

"Justeru, kami mengalu-alukan semua orang menyertai kami dalam menjadikan Miri sebagai 'Bandar Raya Peranginan Antarabangsa Hijau, Pintar dan Paling Didiami' sehingga 31 Mei 2024. 

 

"Kami telah bekerjasama dengan enam pempengaruh untuk menjalankan pemasaran media sosial bagi acara dan menu yang dipaparkan dalam Miri May Fest 2024," tambahnya. 

Untuk maklumat terkini, orang ramai boleh mengikuti program dan perkembangan terkini Miri May Fest 2024 di laman Facebook Majlis Bandaraya Miri – Rasmi dan lawati ruang Pegawai Majlis Bandaraya Miri di Buku Kecil Digital Miri May Fest 2024.